9.8.2023 – pátrání po ztracené osobě / Špičák

Společně se stanicí HZS ŽR jsme vyjeli k pátrání po pohřešované osobě v oblasti Špičáku – Hamrů. Ztraceným byl devatenáctiletý autistický mladík, který byl zdatný turista.

Jak to u pátracích akcí bývá, velí u tohoto typu zásahů Policie ČR. Na místě se tedy sešly všechny povolané jednotky hasičů (převážně se čtyř a šestikolkami), členové Horské služby a Policie ČR. Dle dostupných informací a nahlášených spatření mladíka byla rozdělena oblast pátrání do mnoha úseků, které byly přidělené jednotlivým pátracím týmům.

Mezitím bylo na Špičáckém sedle vytvořeno zázemí pro zasahující a velení. Na místo dorazily Drony SIT Plzeň a Policejní vrtulník s termokamerou.

Pátrací týmy projížděly několikrát všechny možné i nemožné cesty. Pěší procházeli nesjízdné cesty mezi jezery a v dalších náročných oblastech. Kontrolovány byly nocležiště, odpočinkové přístřešky, posedy… Byl několikrát udělán brífink, kde byly zhodnoceny dosavadní informace a pokračovalo se dále.

Přibližně půl hodiny po půlnoci byl mladík nalezen hlídkou Horské služby poblíž cesty, která již předtím byla projeta několikrát. Mladík byl v pořádku, nezraněn předán rodičům.

Děkujeme všem zasahujícím za spolupráci, městu Železná Ruda za zajištění občerstvení i dobrovolníkům, kteří poskytli pomoc – techniku, nebo se hlásili s nabídkou pomoci při pátrání. V maximálním nasazení bylo zasahujících na místě přes 70.

Zasahující: HZS HS Železná Ruda, HZS HS Klatovy, JSDH Železná Ruda, JSDH Hojsova Stráž, JSDH Nýrsko, JSDH Správa NPŠ a Obec Prášily, JSDH Sušice, JSDH Rabí, JSDH Klatovy – Luby, JSDH Janovice nad Úhlavou, Drony SIT Plzeň, Policie ČR, několik skupin Horské Služby.

Napsat komentář